Składa się z czterech etapów: 1) faza ataku, 2) faza naprzemienna, 3) faza utrwalenia i 4) faza definitywnej stabilizacji.Jest to dieta ciesząca się ogromną popularnością. Zaletą tej diety jest fakt, iż osoby stosujące ją nie muszą liczyć przyjmowanych kalorii. Nie stawia ona też warunków dotyczących ilości jedzenia.
Dieta niełączenia. Ten etap polega na przyjmowaniu czystych protein, które znajdują się w chudym mięsie i nabiale. W tej fazie można jeść naprawdę dużo, ale wyłącznie produkty wysokobiałkowe. Celem jest przyspieszenie metabolizmu. Okres ten trwa maksymalnie do 10 dni, w zależności od tego ile chcemy schudnąć.
Jest to etap, w którym dieta białkowa wzbogacona jest o warzywa surowe lub gotowane. Na przemian jemy przez pięć dni produkty białkowe i pięć dni z dodatkiem warzyw, aż do momentu, gdy osiągniemy upragnioną wagę.
Utrwalenie zdobytej wagi. Okres ten jest proporcjonalny do liczby utraconych do tej pory kilogramów, 10 dni na 1 kg. Stopniowo dodaje się pozostałe produkty i w ten sposób unika się efektu jo-jo oraz wyrabia się prawidłowe nawyki żywieniowe. Na tym etapie do swoich posiłków możesz dodać owoce (poza zawierającymi dużo cukru, jak banany, winogrona i czereśnie), pełnoziarnisty chleb (dwie kromki), ser (3 plastry dziennie), produkty skrobiowe (ryz, makaron, ziemniaki 2 razy w tygodniu), chudą jagnięcinę lub wieprzowinę.
Ostateczne ustabilizowanie wagi. W tym czasie je się normalnie, wracając na jeden dzień w tygodniu do fazy ataku.