1 porcja dostarcza: 103,7 kcal, tłuszczu 5,2 g, białka 3 g, węglowodanów 11,1 (1,1 WW)
Kabaczek obrać ze skóry, umyć i pokroić w średnią kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w talarki. Pomidor sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skóry i pokroić ćwiartki. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać. Kabaczek, pokrojoną cebulę, pomidor lub koncentrat pomidorowy i paprykę włożyć do garnka, wlać łyżeczkę oleju i szklankę wody, dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i mieloną papryką. Posypać zieloną pietruszką.
Uwaga: paprykę mieloną można zastąpić innymi przyprawami np. imbirem, pieprzem, zielem angielskim.